Meztelen alvás

2015.03.27. 14:40

meztelen_alvok.jpgEgy nemrégiben megjelent tanulmány – tudományos kutatás alapján – kifejezetten a meztelen alvást javasolja. Az amerikai alváskutató (National Sleep Foundation) intézet felmérése szerint ez kifejezetten egészséges, mivel nemcsak az alvás minősége javul attól, ha nem fedi a testünket semmilyen szoros (vagy akár bő) holmi, de a bőrlégzést, sőt a kalóriaégetést is javítja ez a fajta éjszakai pihenés.almodik.jpg

Aki például meztelenül, vagy hűvös, 19 fokos hőmérsékletű szobában alszik, annál növekszik a jótékony zsírszövetnek a mennyisége, vagyis jó eséllyel kerüli el a testsúlygyarapodást és az ahhoz társuló egészségproblémákat.pucer.jpg

Különféle, műszeres vizsgálatokkal azt is kiderítették, hogy a meztelen alvás nemcsak a testhőmérséklet csökkenését segíti, hanem hozzájárul a köztiagybeli hipotalamusz révén vérbe került oxytocin termelődésének fokozódásához is, ez pedig jó hatással van a szívműködésre, a vérnyomás szabályozására, az immunrendszer működésére, sőt a stresszt, a szorongást is oldja, ráadásul a magas oxytocinszint csökkenti a fájdalomérzetet is. 

http://www.otvenentul.hu/egeszseg/90979

alvo_ember.jpg

Értelemszerűen jobb szexuális élete van azoknak, akik meztelenül alszanak - állítja egy tavalyi, 1000 fővel végzett brit kimutatás. Az eredmények szerint a meztelenül alvók 57 százaléka volt boldog kapcsolatában (ezzel szemben a pizsamahordók 48 százaléka és az egyberuhások 38 százaléka mondta azt, hogy elégedett kapcsolatával). Mindezek mellett azoknak is jó döntés meztelenül aludnia párja mellett, akiknek problémája van saját testével, mert látvány nélkül tudnak érintésbe bonyolódni. alvas.jpg

 

http://www.hazipatika.com/psziche/parkapcsolat/cikkek/miert_jo_ha_meztelenul_alszunk/20141125171332szomnolens.jpghttp://neon.hu/suli/bizonyitott-teny-sokkal-egeszsegesebb-meztelenul-aludni-295355

Magyarok a szaunában

2015.03.11. 07:45

http://nepibaloldal.blog.hu/2012/01/08/magyarok_meztelenul_a_szaunaban

meztelen_szauna.jpg

sauna24.jpgszaunazok.jpg

sauna_nackt.jpg

szauna_par.jpg

szaunazo_par.jpg

Szaunaszezon

2015.01.13. 13:36

finn_szauna.jpggozfurdo.jpgsauna_1.jpg

A csendről

2014.07.19. 07:04

tűnődés.jpg

A csend titokban elmond mindent
Csak figyelned kell, s hinned, hogy megértheted
A csend mélyén hangok rejlenek
Csak hinned kell, hogy te is elérheted 

boldog pár.jpg
A csend beszél, ha értő szív hallgatja
A mélységek legmélyét is meghallja
A csend hangjai az érintést nem tűrik
Ha látni akarod, azonnal eltűnik
lebegés.jpg
                 gondolkozóban.jpg                                                                                            
                                                                                                  ( Dévényi Erika : A csend hangjai )

sunset girl.jpg

Azoknak, kik folyvást szolgálják
A világot,
Nem jut idejük mások bírálatára,
Míg azoknak, akik nem szolgálják
Önzetlenül a másikat,
Végtelen sok idejük marad
A világ bírálatára.

balatoni nyár.jpg

Szeretnéd tudni,
Hol a béke lakóhelye?
Elvárásoktól mentes
Létezésedben.tengerparti nyugalom.jpg

Ne próbáld megváltoztatni a világot.
Kudarcot fogsz vallani.
Próbáld meg szeretni a világot.
Lám, a világ megváltozott

sungirl.jpg

A kedvesség alapvető természete,
Hogy terjed.
Ha kedves vagy másokhoz,
Ők ma hozzád lesznek kedvesek,
Holnap valaki máshoz.víz nyugalom.jpg

 

Lazíts, csak lazíts!
Lám, legnagyobb megdöbbenésedre
Súlyos nehézségeid is
Veled lazítanak.
Úgy érzik,
Kijár nekik egy kis pihenés.hála.jpg

Szerző: Loick

1 komment

http://www.maviz.org/viz_vilagnapja_2014

a víz világnapja.jpgvíz világnapja.jpgvízvilágnap.jpg

Boggie Parfüm című dalával hadat üzen napjaink túldimenzionált szépségkultuszának, és üzenete,

hogy fogadjuk el magunkat, bármi is a divat, a trend, az ideál.

Torz tükröm elhajítom,
Kabátom szárnyra nyitom, 
Lélegezz szabadon! "

énekli.

A dalhoz készült video klip nemzetközi szinten elismert. Magyar szöveg nélkül is tudatja mondanivalóját

http://www.youtube.com/watch?v=5qrGOi41iwE

" Szívemben édesen, füstösen, szédülten száll az élet illata "

sunshine.jpg

Testképzavar

2014.01.30. 09:00

Az utóbbi években egyre többet hallunk a testképzavar-ról.
A jelenség abban áll, hogy másnak érezzük magunkat belül, mint a kívül, illetve csúnyának, kövérnek, elfogadhatatlannak tartjuk magunkat. Hogy mi is áll a jelenség hátterében ? Talán az, hogy egy mesterséges szépségideált tár elénk a média a marketing eszközeivel.Egy trendet, amit követni kell. Egy ídeát, hogy hogyan is kell kinéznünk. Olyan képzetet ültet el az emberekben, hogy itt bizony Brad Pitt-nek és Angelina Jolie-nak kell kinézni, különben nem érsz el semmit az életben, levegőnek néznek, kikerülsz az átlagos kinézetűek táborából, és „véged”.

( a témáról bővebben Chrobacsinszky Eszter nagyszerű tanulmányából olvashatnak az alábbi linken  http://elib.kkf.hu/edip/D_14461.pdf  )


A jelenség hozadéka az anorexia, bulimia, fatorexia és manorexia jelenségek.

Erőszakot követünk el magunkon, hogy az áhított ídeának meg tudjunk felelni.
Mellékesen jegyezném meg, hogy a mozgás és a sport megélése is nagy szélsőségeket mutat a mai társadalomban. Az emberek idejük nagy részét a munkahelyen ülve, majd otthon a tv, számítógép előtt töltik. Egyesek a gyaloglásról is teljesen leszoknak. Autó híján két megállót is busszal tesznek meg. És kétségbeesve lihegnek, ha nem működik a lift. Mások pedig túldimenzionálják az egészséges életmódot. Az én nézetem: az arany középút.
Hivatalosan a testképzavar fogalma így hangzik  „Minden olyan viselkedészavart ide sorolunk, amelyben a paciens nem tudja helyesen megítélni saját testét, illetve azt, hogy mi a normális, hanem abbeli igyekezetében, hogy egy természetellenes ideálhoz hasonlítson, akár egészségére ártalmas szokásokat is felvesz.”


Sokan nem tudják milyen is az átlagos emberi test. Leginkább a fiatal korosztályt sújtja a káros idealizálás. Rengeteg információt kapnak minden téren az „egészséges és vonzó” kinézetről. Ez ma azt jelenti, hogy a festett haj, a smink, a szolárbarna csontsovány alkat trendi cuccokkal és light kólával az ideál. Fiúknál pedig jajj neked ha nem vagy szálkás és kockás hasú. Sajnos a fiúkat – férfiakat is elérte a jelenség. Aki bármennyi túlsúllyal is bír, sokszor egyáltalán nem mer társaságba menni. Más végletek is léteznek: izomtömeg függőség: már szét van gyúrva a test, de nem látja magát izmosnak.


Úgy vallom, minden fejben dől el.

Az objektív látásmódunkat nagyban segíti minden, testkultúrával kapcsolatos tevékenység. A valóságról alkotott képünket a hétköznapi életben fogjuk meglátni és megtapasztalni, nem pedig a médiából, a tv ből, a magazinokból és a reklámokból.


A naturizmus az egyik lehetséges út önmagunk elfogadásához.


Mindannyian emberek vagyunk, különböző külsővel. Ahogy magunk iránt viseltetünk, úgy néz ránk a környezetünk is. Ez törvényszerű. Attól még senki nem lett sikeresebb és boldogabb, hogy deszkává aszalta magát, vagy épp izomkolosszust csinált magából. Ha pedig igen, az amiatt van, mert abban hitt. Higgyünk inkább a saját jóságunkban és szépségünkben. Ne kívülről diktált trendek alapján akarjunk a világnak megfelelni. Ahogy a Biblia is írja: ahogy bent, úgy kint.

loick@freemail.hu

 

Wellnesselni megy a magyar...

2014.01.23. 14:43

vízsugár.jpgA fürdő és szaunakultúra visszatérő témája a blognak. Most a decemberi ünnepekkel kapcsolatos tapasztalatokat írom le. Elvből nem járok wellness helyekre ünnepek körül, most is csupán tapasztalatszerzés és környezettanulmány miatt tettem. Utoljára. A látottak lehangolóak. Vagy inkább elképesztőek. 
Nyilvánvaló, hogy a fürdők és wellness szolgáltatásokkal bíró szálláshelyek nem fognak ilyen frekventált időszakban hangsúlyosan rendet tartani a tömegek közt, hiszen kell a bevétel.
Van itt mindenféle szerzet ilyentájt, olyan szokásrendszerrel, amin elcsodálkozik a normálisabb ember. Szociológiai tanulmánynak bőven megteszi.
Kezdve: adott egy nagymértékű hangzavar. Szép dolog a család és a sok gyerek, de elképesztő amit rendeznek egyesek. Az alap, hogy a gyerekre nem szólunk rá és nem fegyelmezzük, végülis ő irányítja a családot. Apuka idegei kivannak, de nem mer rászólni a gyerekre, mert akkor anyucival balhé lesz már a kocsiban hazafelé...
Tanúbizonyságot tesznek sokan arról is, hogy ők bizony nem tudnak olvasni: a kisgyerekek ott is csinálják a műsort, ahol semmi keresnivalójuk: a gyógymedencében. Aztán azt se olvassák el sokan, hogy max. 30 percet legyenek a gyógyvízben. A megfáradt úszómester ezzel már nem is foglalkozik, hasztalan is lenne.
Kajálás: öltözői padon, családostul, hurka kolbász rántotthus amit akarsz... Sör ! Kész piknik..
Öltözőben elcsípett mondat " Kisfiam te alsógatyát veszel az úszónadrág alá ? Igen anya, most ez a menő hogy kilátszik a márkája " ( no comment... )
De volt rosszabb is: a szauna öltözője bűzlött a vörösbortól. Ennek megfelelő borgőzös hangulatban telt a feeling a szaunában, a relax helyett a politikai választások várható kimeneteléről hallgathattam okosabbnál okosabb okfejtéseket a bermudagatyás szaunakultúroktól, . az elmaradhatatalan anyázásokkal.
Az, hogy annak rendje és módja szerint meztelenül szaunázzunk, esélye nem volt.A megvetést és a perverzezést markolni lehetett a levegőben... Szaunamester sehol. Rég feladta a küzdelmet...Okoskáék öntik a vizet a szaunakályhára dézsaszámra, menekül aki tud. De a pihenőtérben is mindent lehet csak pihenni nem: a baráti társaságok spicces, öblös vihogásától és ordenáré poénjaitól. A kültéri medencékben sem volt jobb a helyzet. Úgy tűnik a kényszeres politizálás és önsajnáltatás tradícióvá nőtte ki magát. Kész politikai fórumban érzi magát az ember a vízben is. Egy biztos: ünnepek körül és hosszú hétvégéken jobb érzésűeknek ajánlom a wellness hotelek és fürdők nagy ívben való elkerülését: pénzkidobás.

A témában ajánlom az alábbi igényes írást is: http://kovacst.hu/szauna-kultura-szuloi-felelotlenseg-esatobbi/

fürdő páros.jpg

naptej.jpg
tengerparti pár.jpgnapfény.jpg
meztelen fiatal nő.jpgolvasás.jpg
meztelen pár.jpgtúra.jpg
boldogság.jpg
fürdő srácok.jpg
meztelen nő.jpg

Mivé lesz ?

2013.09.17. 17:13

meztelen nő csónakban.jpg

Reményik Sándor:  Mivé lesz ?

Mivé lesz ez a késő napmeleg,

Mely most így át meg áthat engemet,
S mely idén utolsó melegnek tetszik?
Rőzsetűzzé lesz lelkem ugarán,
Mely mellett csillagtalan éjszakán,
Nagy téli éjszakán
Álmok didergő tábora melegszik?

Mivé lesz ez a levélsuttogás,
Ez a haldoklók beszélgetése?
Támad belőle új melódia:
Ájtatos szívem nyárfareszketése?
Karácsonyesti prédikáció,
Ha már lehullt a hó?

Mivé lesznek e lobogó színek?
Marad egy tisztás szívem közepén:
Kietlen télben szép őszi sziget?

És napsütésből, nyárfareszketésből,
Színek pazarló játékaiból
Szövődik-e énbennem az a béke,

Mely mint egy láthatatlan sugárkéve
Testvéreim szívére ráhajol?

meztelen napozó.jpg

Szerző: Loick

1 komment

Hajnali himnusz

2013.09.13. 09:29

 

hajnali férfi meztelen.jpg

Garai Gábor: Hajnali himnusz

 

Szeretem a hajnali napot,
a gyönge ködpihékkel koszorús eget
a korai bárányfelhők hűséges nyájait;
fennen hirdetik ők, hogy elfutott az éj,
szétlebbennek és tág utat mutatnak
az első sugaraknak.
Szeretem a boldog útszéli füveket,
a nyújtózkodó fákat,
álmosan ébredő házakat
s a korán-kelő embereket;
arcukon a hajnal újjanyomával
olyan tiszták ők, mint ünneplő gyermekek,
s oly erősek is, hogy puszta kézzel
lebírhatják a páncélos világot.
Szemükkel összenéz az ég
s szétvonja kárpitját fejük fölött,
fényes fogaik közt frissen száll a lehellet
s gyöngy-párában füröszti arcukat.
Ha megszólalnak, gondolataikkal
egyszerre csendül meg a levegő,
és hangjuk tiszta hárfa-dallamában
úgy villan fel ilyenkor a derű,
mint hajnal a harmatcseppeken,
kik délre az arany napba utaznak.

x111.jpg

Gondolatok

2013.09.10. 16:18

010101.jpgEltelt egy újabb szezon, új tapasztalatokkal és élményekkel. A nyár a maga szépségével, energiájával feltöltött mindannyiunkat. Úgy gondolom a legszebb helyen élünk itt Magyarországon. Jó itthon. A nyár egy részét a számomra ismeretlen Zalában töltöttem. Igazi csoda. Aztán jártam néhány fürdőhelyen.

A fürdőhelyeken még mindíg eléggé szélsőséges benyomása van az embernek. A wellness irány beköszönte óta mind többen járnak ilyen helyekre, azt se tudjuk mi az a wellness, de mi ilyen helyekre járunk címszóval. Lényeg a lényeg, mind az európai, mind a szauna kultúra még mindig erős lemaradást mutat idehaza. Az hogy ezt a műfajt szaunailag ruha nélkül űzik, számtalan okbol, de még mindig nem tudják sokan elfogadni. Ellátogattam a hazai wellness fellegvárának számító Bük re. Az új naturista szaunavilág mondhatni szépre sikerült. Igaz, hangulatát tekintve árnyaltabb a kép. A régi szaunaviláguk után erős visszavágyódást éreztem... A minimalista stílus ilyen erős alkalmazása számomra rideg hatást kelt. Nem várom el hogy a szaunafelügyelő ugrálja körbe a vendégeket, de a kedvesség, közvetlenség és figyelmesség sokat dobna. ( a régi szaunavilágban ez is más volt ) Kültéri és beltéri szaunák egyaránt vannak. A gőzkabin nagyon kicsi és hangulattalan lett sajnos. A régi, kör alakú infra-kabin is jobban tetszett, a cserjékkel fákkal övezett szaunakertről már nem is beszélve... A kültéri nagymedence jó ötlet, bár naturizmus ide vagy oda, elég zavaró hogy 5 irányból közönsége van az embernek. Mint egy színház szinpadán. A napozóterasz szép nagy. A napozóágyakkal csak az a gond, hogy vizszintes helyzetbe nem állithatók, így hason feküdni nem lehetséges, de háton vízszintesen sem. Mókásnak találtam a toilette opálüveg ajtaját. Elég intim ügy ez ahhoz hogy a kontúrjai kirajzolódjanak azt embernek a külvilágba :) A zárt pihenőtér egy kissé túldimenzionált - kihasználatlan. Pozitivum hogy az ár érték arány eltalált, rendben van, sokféle szauna van, és felöntések is vannak. A vendégkör nem meglepő, jobbára osztrákokból áll.

A vegyes használatú szaunákról változatlanul annyit gondolok,  hogy amíg ilyen rendszer fenmarad, addig a szauna kultúra nem fog terjedni, csupán a kukkolás a prüdéria és a bacilusok ...  

A vízpartokat járva a természetbe csöppenve a nyugalom és béke tölti meg az embert.toparti par.jpg

E nyugalmat esetenként a horgászokkal való vita szakítja meg. Érdekes élmény volt hogy találkoztam horgásszal, aki rájött, hogy horgászni nem csak ruhában, hanem anélkül is lehet, és időnként bele is lehet menni a vízbe :)fish.jpghorgasz.jpgnudista horgász.jpghorgász.jpgmeztelen horgászás.jpg

Számtalan nagy területtel bíró strand még mindig nem gondolta át, hogy naturista napozórész lereksztésével új vendégkört nyerne a válság éveiben. Erről korábban írtam bővebben.

Az ősz a fürdők időszaka lesz. Az egészségünk és a szeretetünk a legfőbb kincsünk. Törődjünk mindkettővel !

meztelen_1.jpg

 

Szauna

2013.08.29. 07:33

Ránk köszönt az ősz, a szaunázás és termál időszaka. A honi szauna kultúráról jópárszor esett már szó itt a blogon. Személyiségzavaros álszemérmesekből ezen a nyáron sem volt hiány a wellness hétvégéken részt vevő vendégkörből. Terjedelmes pszichológiai tanulmányt lehetne írni e témáról.

sauna12110.jpg

Az alábbi linken egy ismeretlen szerző kissé túlzó ám részleteiben nagy igazságokat hordozó humoros szociográfiája olvasható.

Jó szórakozást :-)

http://bunti.blog.hu/2010/02/09/mit_erdemelnek_a_szauna_parasztok

sauna 22.jpgsauna12100.jpgsauna 12111.jpgsauna 12112.jpg

Olvasói levél

2013.07.24. 08:20

Egy kedves olvasóm osztotta meg velem élményeit, ezt olvashatjátok az alábbiakban :)

pár.jpg

Balatonakali 

Nem vagyunk gyakorlott naturisták, szüleink a régi rendszerben teljesen szégyenlősen, „csak semmi meztelenkedés” még családon belül sem, neveltek bennünket.
Egy pár évvel ezelőtti nyáron egy kis görög szigetre mentünk nyaralni a férjemmel. 
Nem tudtuk, cél nem volt, de kiderült, van ott egy gyönyörű naturista partszakasz. Kéklő tenger, fehér sziklák, szikrázó napsütés, mint a mesében. Nem volt ez „igazi” nudistrand, inkább csak annak a pár embernek a paradicsoma, aki arra tévedt. Fantasztikus élmény volt meztelenül belerohanni a tengerbe, utána nyirkos fürdőruha nélkül napozni és elnyújtózni a homokon…és amikor hazajöttünk, azt gondoltam, igen, ezt a gyönyörűséget nem csak pár évente szeretném megélni, mikor lehetőségünk van külföldre menni, hanem itt, kedvenc meditációs tavamnál, a Balatonnál is.
A neten rákerestem és két strandot is találtam, ebből Balatonakalit választottam. 
A történetéről nem szeretnék hosszan mesélni, a honlapon rajta van.
Egy szombati napon mentünk először. A bejáratnál lévő étteremnek van kinti és benti része is (én a kintin próbáltam pár deci finom balatoni borral oldani a gátlásaimat, de csak pár kortyot sikerült lenyelnem, gyomrom összeszorulva, a most már számomra is teljesen idegen szorongástól). A kempingbe napi belépővel lehet bejutni annak, aki nem szeretne itt éjszakázni. Egyben van itt minden, az ittalvók és betévedők ugyanott fürödnek és napoznak, a vízmelletti füves partszakaszon és a stégen. Van lehetőség bőven, még a legnagyobb „tömegben” is lehet árnyékos helyet találni (vagy éppen naposat, ha valaki azt szereti). 
Több lépcsőn lehet bemenni a vízbe, nekem a hátsó, nagy stég és környéke tetszik. (Páran mondták, hogy sajnos oda elvileg el lehet látni a mólóról, de én úgy gondolom, aki veszi a fáradtságot és beruház egy jó távcsőre és kiáll a kövekre, az megérdemli a „látványomat”. Ugyanez áll a vonatból esetlegesen látható pici kempingrészre is…) 
És ami nekem nagyon tetszik, hogy nádas mindenfelé, a lépcsők között, a stég mellett…madarakkal, siklókkal, susogással, csönddel. Az egész hangulata teljesen más, mintha nem is ugyanaz a tó lenne, mint pl. Almádi zsúfolt strandjánál. Csak pár 10 kilométert tettünk meg és a zenés, fagyizós, csúzdázós élettér helyett itt ez a nyugalmat kedvelők szigete! És az úszni tudóké, mert a víz itt hamar mélyül, feltöltve nincs, labdázni igazán csak az első 10 méteren lehet! Sokan horgásznak is itt, egészen jó „eredménnyel” (engem ez sose vonzott, így nem tudom, engedély-ügyben hogy áll a dolog). 
Az étkezést nem csak a helyi étteremben lehet megoldani, van egy kis bolt is, ahol szinte mindent lehet kapni (legalábbis ami nekem eddig eszembe jutott, az mind volt, de van kb. 100 méternyire egy igazi nagy bolt is, zöldségessel).
Az éttermi kínálat nem túl nagy, talán ez az egyetlen negatívum, amit tudnék mondani, viszont ez is érthető, itt csak a kisszámú „helyiek” esznek. Az árnyas padokon üldögélve meztelenül borozgatni és beszélgetni, ismerkedni nagy élmény és ez a lényeg! (Nagyon furcsa volt ezt nekem megtapasztalni, de tényleg így van: a meztelenséggel nemcsak a ruháját veti le az ember, hanem a távolságtartását, a gátlásait, a szerepeit is kicsit…ezért lehet, hogy sokkal könnyebben megnyílunk itt egymásnak, mint egy átlag, hétköznapi strandon.)
Van lehetőség több helyen is tüzet rakni, sütögetni, lecsót főzni kondérban (hmm…meztelen férfiak fakanállal, kell ennél szebb látvány?)
Gyerekes családokra is gondoltak: hinta, ugráló, mászóka, homokozó, kis WC. De gyerek nem sok, azok is inkább a legkisebbek közül valók. (Igazából mi sem a gyerekekkel megyünk, sajnos a mieinket sem kötné le sokáig a susogó nádas nézése.)
A mellékhelységeket is megemlítem, mert ismertetőknél szokás: több blokk is van, szerintem kielégítő tisztaságúak (számomra ez annyira nem fontos momentum egy nyaralásnál, hogy erről többet nem tudok mondani).
Ha valaki több napot szeretne eltölteni, lehet választani telepített sátrat, lakókocsit és faházat is. Kívülről mindegyik teljesen korrektnek tűnt. (Mi eddig mindig a saját sátrunkban aludtunk, de idén kacérkodunk vele, hogy mégiscsak kiveszünk egy telepítettet, amiben nemcsak feküdni, hanem felülni, sőt felállni is lehet.)
Meg kell még említenem a kora reggeli úszás semmihez sem hasonlítható gyönyörűségét…ahogy a nap fel kel és te belecsobbansz a jéghidegbe, a víz tükörsima és belegondolsz, hogy talán most teljesen egyedül úszol meztelenül ebben a nagy magyar pocsolyában…
Itt a nyár és én vágyakozom már nagyon…remélhetőleg már nem sokáig. "

paar47.jpg

Szerző: Loick

5 komment

Kánikula

2013.06.18. 12:57

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=655150

naktpaar.jpg

A 2013 as év nyara rendhagyó dolgokat hozott ezidáig. Szokatlanul hideg napok, majd árvízek rekordokkal, majd gyors váltásban melegrekord kánikulával. szinte időnk sincs ráhangolódni a nyárra. De ha már itt van, igyekezzünk kihasználni a lehetőségeinket !

 

slma.jpg

Napi gondolat

2013.03.26. 08:24

wandern.jpg

„Turista az, aki útra kel azért, mert foglalkozásának egyformasága, gondjainak sokasága közepett álmaiban feltűnik előtte egy olyan szebb világ, melyben zöldebb a fű, kékebb az ég, magasabbak a hegyek, szebbek vagy különösebbek a házak, barátságosabbak az emberek, s aki ez álomkép eredetijét fáradságtól vissza nem riadva keresi-keresi, s mert hiszen e földön élünk, talán soha meg nem találja, de azért jó kedvét el nem veszíti, hiszen örömét éppen ez a keresés teszi.”

(Báró Eötvös Loránd)

h34.jpg

Víz Világnapja 2013

2013.03.22. 13:15

wmn.jpg

A VÍZ VILÁGNAPJÁ nak megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhíva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.  

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/a_viz_vilagnapja )

Ezen a napon több gyógyfürdő szervez különleges programokat.

http://spamagazin.blog.hu/2013/03/21/http_www_spamagazin_hu_index_php_elmeny_229-kedvezmenyek-kulonleges-programok-a-gyogyfurdokben-a-viz

meztelen úszó.jpg


A meztelenségről

2013.03.16. 16:50

8314.jpg

" A túlzott szemérmesség hátterében a pszichológusok többsége szerint elsősorban a szexualitás áll.

Hisz az emberek egy része csak intim helyzetben hajlandó megszabadulni ruháitól, így nem csoda, ha a meztelenséget tudat alatt mintegy összekapcsolja a szeretkezéssel. Így viszont nem lehet csodálkozni azon, hogy magát a csupasz test látványát is azonnal összefüggésbe hozzák a szexszel, és megbotránkoznak a mégoly művészien kivitelezett aktképeken is.

 

groupnude.jpg

Holott a meztelenség nem bűn, sőt, a naturisták hite szerint az egyik legtermészetesebb állapot. Lehet benne valami, hisz a kisbaba is akkor a legboldogabb, amikor végre lekerül róla az utolsó kis ruhadarab is és a bőrét finoman simogatja a levegő.

A szemérem az esetek többségében valójában csak álszemérem. "

forrás : http://kulturport.hu/tart/rcikk/f/0/35742/1

naturist-family.jpg

Tűz

2013.03.13. 12:48

547l77.jpg

" Szeretem a tüzet nézni. A tűz örök rejtelem és jóleső melegség. Aki a tüzet nézi, annak a lelke megcsöndesül; valami édes félálom szállja meg – édes félálom: nyugodalom.

A tűzben történetek vannak. Mesehangú és mesének illő színes történetek, amiknek se eleje, se vége nincsen, hanem minden rend nélkül egybefolyik egyik a másikkal. Az ember nem tudja, valóban megtörténtek-e, vagy csak álmodja őket.

De ilyenkor mindegy is az. A lángok játszanak a tűzben.

A gondolatok játszanak az ember elméjében. Rend nélkül való színes gondolatok – mint ahogy a lángocskák is rend nélkül jelennek meg és tűnnek el.

A tűz eleinte rostogva ég, aztán halk mormogással, sziszergéssel, susogással, végül vörösen izzó parázs az egész, kezdetben tündöklő aranykupac, később tündöklő vörösréz. A tűz ilyenkor végtelen mélynek látszik. Az apró lángok föllebbennek a semmiből; táncolnak a parázs fölött; és eltűnnek a semmibe, mintha egy láthatatlan kéz söpörné le őket a parázsról. (...)

Mi a boldogság?

Mikor a vágyak pihennek. Mikor az ember nem gondol a holnapra, csak bámulja a parazsat félálmos nyugovással, s lelke úgy leng a múltak fölött, mint tó fölött a madár. "  

( Gárdonyi )

fireman.jpg

 

woman2.jpgAz alábbi írások a szépség megítéléséről szólnak. Úgy gondolom érdemes lenne mindenkire ugy tekintenünk, mint  egyedi és megismételhetetlen emberi csodára.  Még ha evolúciós örökség is a szépség preferálása, mindenki értékkel bíró ember, akármilyen is külsőleg. Ezt nem szabadna elfelejtenünk. Se emberként, se cégvezetőként sem másképp.

A szép külsőről és a megítélésről továbbra is a blogom mottójában olvasható OSHO idézetet tartom az igazságnak.

 

 " A szépség a természet ajándéka:

osszátok hát meg egymással,

de soha ne használjátok arra,

hogy általa ítélkezzetek a másik ember felett."

 

A tudósok szerint, bár az udvarias ember tudatosan igyekszik a belső értékeket előnyben részesíteni, a vizsgálatok azt mutatják, hogy a vonzó külsejű emberek az élet minden területén jobban érvényesülnek.

Pszichológiai kísérletekben például a résztvevőkkel hibás dolgozatokat értékeltettek úgy, hogy csatolták hozzájuk különböző gyerekek mint lehetséges szerzők fotóját. A szebb gyerekek sorra jobb jegyet kaptak. Egy másik vizsgálat is azt az eredményt hozta, hogy a jobb külsejű vádlottakra kedvezőbb ítéletet szabnak ki a bírók.
A szépséget ugyanis gyerekkorunktól ösztönösen a jósággal azonosítjuk, és felnőttként is intelligensebbnek tartjuk az általános szépségideálnak megfelelő, szimmetrikus, harmonikus arcokat. Mindez evolúciós örökségünk, a túlélést szolgálja, hiszen a két nem kölcsönösen azokat a vonásokat találja szépnek és vonzónak a másikban, amelyek a termékenységről árulkodnak.
Ilyen körülmények között érthető, ha ösztönösen úgy véljük, hogy egy szép ember élete csakis megszakítás nélküli diadalmenet lehet. ( La Femme magazin )

Bár a neveltetésünkből és a kultúránkból adódóan igyekszünk inkább a belső értékeket előnyben részesíteni, a tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a vonzó külsejű emberek az élet minden területén jobban érvényesülnek. Egy professzor vizsgálata szerint például a nőket mindig aggasztja a testsúlyuk, és minden lehetséges módot megvizsgálnak annak érdekében, hogy leadhassanak néhány kilót.

no_ferfi.jpg

 

Elégedetlenek a testükkel

– A 16 és 63 év közötti nőkkel készített interjúkból kiderült, hogy mindegyik korosztály sovány, de formás szeretne lenni, és a többség tényleges méretétől függetlenül körülbelül három kilót szeretne leadni – nyilatkozta Sarah Grogan professzor, a Testkép: a testtel kapcsolatos elégedetlenség értelmezése férfiakban, nőkben és gyerekekben című könyv szerzője, akinek szavait a MediPress idézte.

– A nők könnyen megfogalmazták, mit nem szeretnek saját testükben, azt azonban sokkal nehezebben tudták megmondani, mit szeretnek benne. A többség azt mondta, hogy sokkal magabiztosabb lenne, ha lefogyna. A megkérdezett nők közül egy sem, még az objektív módon soványnak mondhatók sem állították azt, hogy hízni szeretnének – magyarázza a kutató. Olyan kultúrában élünk, ahol a női karcsúság mindenféle pozitív jellemzővel áll összefüggésben, beleértve az önbizalmat, az eleganciát, a szépséget és a fiatalságot – tette hozzá Grogan.

Aki szép, még a büntetést is megússza

manface.jpg

Valóban, a vizsgálat azt mutatta, hogy a karcsú embereket nemcsak hogy szebbnek tartják, hanem az állásinterjúkon és a munkában is jobban szerepelnek, kisebb valószínűséggel ítélik el őket valamilyen bűncselekményért, ha pedig mégis elítélik, nagyobb valószínűséggel kapnak enyhébb ítéletet.......

A Floridai Egyetem egyik tanulmányából kiderült, hogy az átlagosnál 10 kilogrammal könnyebb amerikai nők körülbelül 3 millió forintnak megfelelő dollárral többet keresnek az átlagos testsúlyú nőknél. Egy 24 éven át folytatott német kutatás pedig kimutatta, hogy a testsúly nagyobb mértékben befolyásolja az érzelmeinket, mint szerelmi életünk.4599.jpg

További vizsgálatok is megerősítik, hogy a szépség igenis előnyt jelent a mindennapi életben. A Rochesteri Egyetem pszichológusai által végzett kísérletekben például a résztvevőknek olyan hibás dolgozatokat adtak ki értékelésre, amelyekhez különböző gyerekek fotóját is csatolták mint lehetséges szerzőkét. Az eredmények szerint a szebb gyerekek jobb jegyeket kaptak.

Egy másik amerikai vizsgálatban azt találták, hogy a jobb külsejű vádlottakra kedvezőbb ítéletet szabtak ki a bírák. Egy német statisztika szerint pedig a topmenedzserek több mint fele magasabb 190 cm-nél – a testmagasság ugyan nem befolyásolja a vezetői képességeket, de attraktív jegy. Mindennek az az oka, hogy a szépséget gyerekkorunktól kezdve ösztönösen a jósággal azonosítjuk. Felnőttként is intelligensebbnek tartjuk azokat az arcokat, amelyek megfelelnek az általános szépségideálnak. ( www.otvenentul.hu ) 

 

01.jpg012.jpg

loick@freemail.hu

Mai gondolatok

2013.01.29. 19:41

blg2.jpg

akár én is írhattam volna

" Nézem a rohanó várost.

A műanyag nőket, akiket újságok öltöztetnek.

A vagány pasikat, akiket hárombetűs márkanevek irányítanak.

Álarcok mögé bújva, festett vigyorral a képükön gyűrik a métereket. Sokuk okos telefonon lóg, és észre sem veszik, hogy mellettük ül, akivel épp SMS-eznek. Mikor találkoznak, olcsó játékokkal kábítják egymást, ahelyett hogy őszinteséggel hidakat építenének a másikhoz.

A média boldogságot ígért nekik, azt mondta, ha felveszik az álarcot, minden rendben lesz. De nem ez történt. Hogy miért? Mert bármibe is csomagolod magad, csak az határoz meg, aki a szívedben vagy.

Ha megkeményíted magad, mondván: nem okozhat neked senki fájdalmat, olyan útra lépsz, amelyen boldoggá sem tehetnek. Meg kellene hát tanulnunk újra szívvel látni egymást. Újra szeretni, menni, élni.


Lefordulok a sarkon, és egy idős nőt látok. Hátát megtörte az élet. Apró kezét gyűrögeti, mint valami papírgalacsint. Rám néz, mosolyogni kezd. Viszonzom. Veszek tőle a frissen sütött pogácsájából. Amikor több pénzt akarok adni neki, megrázza a fejét, és megsimogatja a kezem. Nem szólunk. Nem kell. Mert rám néz, és szemében ott ragyog az élet, amit egész nap kerestem. Akkor megértem, nem veszett el a szépség, mellyel születünk.

Talán csak nem vesszük észre.


Az élet gyönyörű erdejében terjed a beton, a butaság mint a gyom, de míg dobban a szívünk, és amíg meglátjuk egymást a rohanásban, addig van remény.

Perceink lassan elhalványodnak az időben, mint a Hold viaszos fénye a felhőkben.

Úgy kellene hát élnünk, hogy majd azt mondják rólunk,

méltók voltak embernek lenni, mert törődtek egymással.


Ezt kívánom ma mindenkinek.

Lássátok meg egymást.

Menjetek, szeressetek, éljetek! "

 

( Hajdú Sára )

wwmmn_1.jpg

2013

2013.01.13. 19:00

swimming_men.jpg

Egészségben, szabadságban, élményekben, barátságokban, békében, jólétben, boldogságban, szeretetben gazdag Újévet kívánok minden kedves olvasómnak !

 

loick@freemail.hu

woman12.jpg

A magyar vízkincsről

2012.12.05. 13:09

pool3_1.jpg

magyar termálvízkincs országunk vízrajzának különleges adottsága, mennyiségileg és minőségileg világméretekben kiemelkedő. A magyar turizmus adottsága „mozaikszerű” azaz, nem egy helyen, mintegy egymás mellett jelennek meg. Ez az a kitörési pont, amely köré a turizmus mozaikos jellegű adottságait szervezni lehet és kell is! Nemcsak a munkahelyteremtő hatás maradéktalan kibontakoztatására alkalmas, hanem a GDP termelésének lehető legolcsóbb, legkevesebb befektetéssel járó módja

Termálvíz-, s gyógyvíz adottságait tekintve Magyarország első helyen áll Európában. Jelenleg kb. 500 termálvíz előfordulási hely van, ami azt jelenti, hogy az ország területének 70%-án található +30°C-nál melegebb természetes víz. A természetes vízfeltörések, az Alföld peremén, a középhegységek törésvonalainak mentén, a mesterséges feltárások (fúrások) az Alföldön és a Dunántúlon többnyire olaj és gázkutatások helyén létesültek.

A kutakból percenként kb. 440 m³ víz fakad. A meglévő kutak vízkészletét 4000 km³-re becsülik. Ennek mintegy 10%-a kitermelhető. Ez azt jelenti, hogy kb. 200 évre volna elegendő.

Fentieket írja a Wikipédia. Talán fel sem fogjuk hétköznapi életünkben, hogy Magyarország a világ leggazdagabb országai közé tartozik. Nyilvánvaló hogy a világhatalom erősen dolgozik azon, hogy ez ne tudatosuljon bennünk. Szomorú ami Magyarországgal történik. Kiváló mezőgazdaságunk egykoron Európa éléskamrája volt, 50millió embert látott el csúcsminőségű élelmiszerrel. Ma a szupermarketekben vásárolunk Isten tudja honnan származó élelmiszereket, földjeink nagy része már külföldi tulajdonban van. A vízkincsünk, termálfürdőink pedig hiába vannak ilyen szép számmal, a hétköznapi ember számára megfizethetetlen a rendszeres látogatásuk. 

A török hódoltság hozadéka is kedvező a szektorra nézve: számos törökfürdő található a maga különleges építészeti adottságaival.

Néhány éve hallani már híreket arról, hogy az ország pénzzé kívánja tenni a vízbázist, ahogy tette azt az energiaszektorral, a gázmezőkkel, könnyűiparral, - mindennel.

Istenem, ezt a kincset hagyják meg nekünk !

A jövőben illetve már napjainkban is a legdrágább  kincs nem az olaj, hanem a víz !

Napjainkban is tanker-hajókkal viszik a magyar vizet az arab világba, - nyilván nem  publikálják – hogy nálunk a csapvíz is igazi kincs, ilyen tiszta ivóvíz kevés helyen van a világon is. Egy liter tiszta víz hamarosan ugyanennyi, vagy több liter nyers olajat ér majd a világpiacon !

Legyünk résen, mi történik a vizeinkkel. Szomorúan tapasztalni azt is, hogy a meglévő fürdők többsége veszteséges. Itt a vízkincs, és nem tudunk jól bánni vele. Rendszerek jöttek mentek, s nem tudtuk kellően a magunk hasznára fordítani. Szomorú az egész folyamat ami az országgal zajlik. Nem tartom hihetőnek, hogy feltétlenül idegen tőkékre és befektetőkre van szükségünk ahhoz, hogy valamihez kezdeni tudjunk.

Nem kell összeesküvéseket gyártani, nyilvánvalóan valami történik a háttérben. A világhatalom célpontja vagyunk a természeti kincseinkkel... 

A világ leggazdagabb országa lehetnénk…

 

i l l ú z i ó

2012.10.09. 20:33

boot.jpg
Milyen jo lenne ugy élni mint egykoron...  

Egy nap, amikor nem cseng a zsebünkben a telefon. Egy nap, amikor nem látok hypermarketeket, hanem csak a kis vidéki boltban veszek pár dolgot, s közben elbeszélgetek a boltos Mariska nénivel a világ kisebb nagyobb dolgairol. Napközben minden figyelmem a jó és szép dolgokra irányul, megőrizve belső békémet töltöm a napom. Nem állok be a sorba a stresszelők közé. Este olvasok egy jó könyvet, eszembe se jut a tv híradó rémségeit magamba gyűjtve indulni neki az éjszaka nyugalmának. Nem osztom meg az élményeimet, életem történéseit azonnal, kényszeresen egy közösségi portálon. Megélem, feldolgozom élményeimet, s majd ha úgy adódik megosztom - élőszóban, barátokkal. Igaziakkal. Nem azokkal akik csupán nevek egy listában az üzenőfalon. Nem állok be a sorba a panaszkodók közé sem. Inkább hálát adok a sorsnak, Istennek azért, hogy itt vagyok. Minden kincsemért: az egészségemért, a családomért. Azért hogy van hol megpihenjek, van hol dolgozzak, van kihez hazajöjjek. A természet minden csodájáért.

Annyi minden van aminek örülni lehet !  

Néha mindegyikünknek meg kell állni, felfedezni a világot a maga valójában, azt a világot ami körülvesz. Okostelefon, internet, tv, mobil, sajtó nélkül. Nyilván sokan mondják: ez ma már lehetetlen. Talán igen. Talán nem. De egy kis időre meg kell állni, látni, mi van körülöttünk. Annyi szépség és csoda.

Engedjük hogy megmutassa magát gyönyörű világunk !

loick@freemail.hu

womensunset.jpg